Industriële grootverbruikers

Tijd om uw contracten te heronderhandelen

Grootverbruikers worden actiever op de energiemarkt en heronderhandelen hun langlopende contracten met traditionele elektriciteitsleveranciers. Via het openbreken van contracten koopt men nu eerder op lange termijn basiscapaciteit in -meestal bij verschillende leveranciers- en wordt extra capaciteit zelf aangekocht op korte termijn. Grootverbruikers, zoals raffinaderijen of chemische en metaalverwerkende bedrijven, kunnen hiermee honderdduizenden tot miljoenen euro’s per jaar besparen.

Onnodige risicopremies vermijden

Elektriciteit is een belangrijk onderdeel van uw productiekost. Natuurlijk wilt u een duidelijk inzicht hoe uw elektriciteitsprijs tot stand komt. In een vaste afnameprijs zit altijd een risicopremie voor onbalans inbegrepen (zie balanshandhaving voor meer informatie). Voor de meeste bedrijven liggen de premies hoger dan de werkelijke risicokosten. Door de balansverantwoordelijkheid aan PVNED uit te besteden en deze risico’s zelf te beheren, kunt u veel geld besparen met slechts een minimale inspanning.

Zelf rechtstreeks elektriciteit kopen

Misschien bent u geïnteresseerd om rechtstreeks elektriciteit te kopen op de meest gunstige momenten, al dan niet geadviseerd door gespecialiseerde portfoliomanagers. Wij kunnen uw orders afhandelen en doen dat in alle onafhankelijkheid. PVNED koopt en verkoopt geen elektriciteit voor zichzelf en is nooit betrokken partij. We zorgen alleen voor de administratieve afhandeling. Zo heeft u een alternatief om bij producenten, leveranciers, tussenhandelaren en op beurzen uw elektriciteit zonder beïnvloeding te kopen en eventueel verkopen.

Onze dienstverlening:

  • Balansverantwoordelijkheid: wanneer u zelf uw elektriciteit verhandelt, kunnen wij de verplichting van u overnemen om een dag voordien op de correcte manier uw vermoedelijke afname in te dienen bij de landelijke netbeheerder (zie balanshandhaving voor meer informatie)
  • Benchmarking: we nemen uw afnameprofiel onder de loep en analyseren of het aansluit bij uw inkoopstrategie. We bestuderen daarbij uw huidige energiecontracten en geven u de mogelijkheden om betere voorwaarden te verkrijgen.
  • Forecasting: met onze knowhow over analyses kunnen we uw afname beter inschatten en kunt u finaal goedkoper inkopen
  • Handelen op de beurs: wij kopen uw elektriciteit (of verkopen uw onvoorziene overschotten) volgens uw instructies op de spotmarkt (APX, Belpex) en zorgen voor de volledige administratieve afhandeling van uw transacties met al uw handelspartijen. We plaatsen ook voorwaardelijke orders, zoals limietorders, volgens uw instructies. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij een onverwacht technisch onderhoud, acteren we ad-hoc op de intradaymarkt.
  • Poolen: als klant maakt u automatisch deel uit van onze onbalanspool. Wanneer de levering aan een andere klant van PVNED overschat werd en uw levering werd onderschat, of omgekeerd, dan geldt een gelijkheidsbeginsel, met automatisch een financieel voordeel voor u.

We leveren deze diensten voor klanten in België en Nederland.